Durian Belanda dan Kegunaannya

Durian Belanda (Annona muricata) yang berasal dari famili Annonaceae yang terdiri daripada kira-kira 130 genus dan 2300 spesies. Ia merupakan sejenis pokok buah-buahan yang mempunyai sejarah yang panjang dari segi penggunaan tradisional. Durian belanda merupakan salah satu spesies yang telah tersebar secara meluas di kawasan tropika dan subtropika di dunia termasuk India, Malaysia dan Nigeria. Buah durian belanda digunakan secara meluas untuk menyediakan sirap, gula-gula, minuman, ais krim dan shake. Beberapa kajian telah membuktikan buah durian belanda mempunyai aktiviti anti-kanser, anticonvulsant, anti-reumatik, antiparasit, malaria, hepatoprotective dan antidiabetik.Kajian menunjukkan bahawa fitokimia asetonogen Annonaceae adalah konstituen utama Durian Belanda. Lebih 100 acetogenins annonaceous telah diasingkan daripada daun, kulit kayu, biji, akar Durian Belanda.
Buah ini digunakan sebagai ubat semula jadi untuk sakit artritis, neuralgia, arthritis, cirit-birit, disentri, demam, malaria, parasit, penyakit sendi, bergegas kulit dan cacing. Selain itu, ia juga dimakan untuk meningkatkan susu ibu selepas bersalin. Daun Durian Belanda digunakan untuk merawat cystitis, kencing manis, sakit kepala dan insomnia. Selain itu, merebus daun ini dipercayai untuk boleh merawat anti-reumatik dan sakit saraf, manakala daun yang dimasak dipercayai dapat merawat bengkak bernanah dan sakit sendi. Benih dihancurkan dipercayai mempunyai aktiviti anthelmintic terhadap cacing dan parasit luaran dan dalaman.

Pelbagai aktiviti etnomedisial menyumbang kepada orang asal di Afrika dan Amerika Selatan dengan meluas menggunakan tumbuh-tumbuhan dalam ubat-ubatan tradisional mereka. Di Amerika Selatan dan Afrika, termasuk Nigeria, daun Durian Belanda digunakan sebagai Ethnomedicine terhadap tumor dan kanser. Di samping itu, ia berfungsi sebagai anti-radang, hipoglisemik, sedatif, relaxant otot licin dan hypotensive.  Di Afrika , Durian Belanda digunakan sebagai astringen, racun serangga dan piscicide ejen dan untuk merawat batuk, sakit dan penyakit kulit. Di India, buah-buahan dan bunga berfungsi sebagai ubat terhadap penyakit selesema, manakala akar-kulit kayu dan daun dipercayai mempunyai antiphlogistic dan anthelmintic aktiviti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *