Khasiat Durian Belanda kepada kesihatan

benih-durian-belanda3

Durian Belanda sangat terkenal di seluruh dunia kerana mempunyai pelbagai khasiat terutamanya dalam mencegah atau merawat penyakit kanser. Durian belanda (Annona muricata) yang dikatakan berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan ini mempunyai isi berwarna putih dengan biji benih yang  sedikit hitam. Buah Durian Belanda mengandungi kandungan serat sebanyak 3.3 gram bagi setiap 100 gram buah. Beberapa mineral atau zat lain adalah seperti fosforus (27 mg) dan kalsium (14 mg).

Sebilangan besar nutrien seperti yang dinyatakan menjadikan buah ini baik untuk kesihatan khususnya sistem penghadaman badan. Nutrien akan diserap oleh usus kemudian disebarkan ke seluruh tisu badan melalui darah.
Antara sifat-sifat buah durian belanda jarang diketahui ialah bahagian biji benih yang dikatakan mempunyai kandungan yang beracun. Benih yang mempunyai kandungan racun boleh berfungsi sebagai racun serangga semula jadi, seperti benih di dalam buah Nona. Oleh itu, jika anda ingin membuat jus durian belanda, pastikan mengeluarkan biji nya. Biji benih tersebut boleh dibiakkan atau dijadikan racun serangga semulajadi.

Antara khasiat buah durian belanda adalah seperti berikut;

1. Meningkatkan Sistem Imun
Sebatian yang terdiri daripada acetogenins untuk muricapentocin sangat berguna untuk meningkatkan sistem imun daripada bahaya penyakit

2. Pembekal Tenaga untuk Badan
Kandungan karbohidrat dalam buah durian belanda mempunyai ciri-ciri sebagai booster tenaga. Di samping itu, kehadiran vitamin B1 juga menambah tahap tenaga bagi mengoptimumkan fungsi organ dalaman seperti jantung, otak, paru-paru, dan buah pinggang dengan bertindak sebagai co-enzim untuk menukar glukosa kepada tenaga.

3. Meningkatkan Konsentrasi
Satu lagi ciri thiamine adalah untuk mengekalkan fungsi otak dan meningkatkan daya ingatan dan penumpuan. Kehadiran vitamin ini juga membantu otak tanpa mengira beban (tekanan) dan menguatkan sistem saraf motor di dalam otak.

4. Membantu Pengeluaran Hemoglobin
Fungsi riboflavin dalam buah durian belanda adalah sangat penting, yang membantu menghasilkan sel-sel darah merah yang mencukupi untuk kuasa oksigen ke semua tisu di dalam badan.
5. Mengurangkan Risiko Serangan Jantung
Dari penyelidikan yang dijalankan, mendapati buah durian belanda dapat merawat aterosklerosis dalam hati. Penyakit ini adalah suatu keadaan arteri koronari mempunyai penebalan darah menjadi tidak lancar dan mudah sakit jantung berlaku.

6. Mencegah Katarak
Minum Air Buah durian belanda sekurang-kurangnya 2 kali sehari dipercayai  dapat mengurangkan risiko penglihatan kabur dan masalah lain berkaitan mata seperti katarak dan kabur.

 

Untuk Keberkesanan KHASIAT buah durian belanda adalah dengan kerap makan buah-buahan atau minum setiap hari durian belanda jus durian belanda tanpa gula tambahan.

One comment

  1. Assalam….tk atas maklumat yg sgt berguna….bagaimana saya boleh dpt benih durian belanda ? Saya nak beli 13 anak pokok sahaja…nak tanam dikawasan mesjid ditempat saya diKlang selangor
    Abd Gani 0105315798

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *